ODTÜ Araştırmada da Başı Çekiyor / METU Leads Research as Well

ODTÜ; beş fakültesinde 44 lisans programı, beş enstitüsünde 112 yüksek lisans ve 69 doktora programı ile ülkemizin önde gelen eğitim kurumlarından biri olmasının yanı sıra, bir araştırma üniversitesi olarak ulusal ve uluslararası araştırma ve geliştirme projelerinde de söz sahibi olmaya devam ediyor.

Ulusal arenada; 2014-2018 yıllarında Türkiye genelindeki 183 üniversite arasında, 377 ulusal proje ile, TÜBİTAK’tan en çok bütçe desteği alan üniversite olan ODTÜ; uluslararası arenada ise, 7. Çerçeve Programı’nda en başarılı, Ufuk 2020 Programı’nda ise 2. en başarılı Türk araştırma kuruluşudur.

30’dan fazla araştırma merkezi, 350’nin üzerinde araştırma laboratuvarı ve üniversite-sanayi işbirliğine verdiği önemle Türkiye’nin ilk teknoparkı ODTÜ Teknokent’e ev sahipliği yapan ODTÜ; 2018 TÜBİTAK Girişimci Yenilikçi Üniversite Endeksi’nde en başarılı üniversite seçildi. ODTÜ Teknokent; kurulduğu 2001 yılından bu yana aralarında ASELSAN, HAVELSAN, TUSAŞ, Siemens, NETAŞ, Tüpraş, Arçelik, Vestel, Samsung gibi global şirketlerin yer aldığı 400’e yaklaşan teknoloji şirketinin, 8.000’in üzerinde araştırmacı ile Ar-Ge çalışmaları yürüttüğü; özgün helikopterden yerli İHA’lara, milli uydudan yerli savaş uçağına, 5G teknolojisinden akıllı TV’lere kadar birçok teknolojinin geliştirildiği bir teknoloji üssü haline gelerek 1,4 milyar ABD Doları tutarında teknoloji ihracatı, 17 milyar TL’yi aşkın toplam yurt içi teknoloji satışı ile Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlıyor. Bu çalışmalar sonucunda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2011 yılından beri yapılan performans endeks çalışmasında 6 kere üst üste en başarılı Teknokent seçilen ODTÜ Teknokent gibi stratejik teknolojilerin geliştirildiği bir ekosistem de ODTÜ Kuzey Kıbrıs kampusunda KALTEV adıyla hayata geçirildi.

METU continues to have a say in national and international research and development projects as a research university, in addition to being one of the leading educational institutions in our country with 44 undergraduate programs in five faculties, 112 graduate and 69 doctoral programs in five institutes.

Between 2014-2018,in the national arena, with 377 national projects among 183 universities countrywide, METU is in the first place receiving funds from TÜBİTAK , in the international arena, METU is the most successful Turkish research organization in the 7th Framework Program, and the second most successful in the Horizon2020 Program.

With more than 30 research centers, over 350 laboratories, the importance it attaches to university-industry cooperation and hosting the first Technopolis in Turkey, METU is selected as the most successful university in the 2018 TÜBİTAK Entrepreneurial Innovative University Index. METU Technopolis, since its establishment in 2001, is carrying out R&D studies with more than 8000 researchers in nearly 400 technology companies including global corporations such as ASELSAN, HAVELSAN, TUSAŞ, Siemens, NETAŞ, Tüpraş, Arçelik, Vestel, Samsung, and became a technology base where many technologies are being developed from unique helicopters to domestic UAVs, from national satellites to domestic warplanes, from 5G technology to smart TVs, makes a significant contribution to Turkey’s economy with technology exports worth USD 1.4 billion and total domestic technology sales of more than TL 17 billion. As a result of these efforts, an ecosystem where strategic technologies are being developed was put into practice at METU Northern Cyprus Campus under the name KALTEV, like METU Technopolis that is selected as the most successful Technopolis in performance based studies for six times in a row, by the Ministry of Industry and Technology since 2011.