ODTÜ’ye YÖK’ten Engelsiz Üniversite Ödülü / University Accessibility Award to METU by YÖK

Üniversitemiz;YÖK tarafından “Engelsiz Erişim” ve “Engelsiz Eğitim” sloganları ile yükseköğretim kurumlarındaki engelli bireylerin mekânlara, eğitsel olanaklara ve sosyo-kültürel faaliyetlere erişimleri konusunda farkındalık yaratmak ve iyi uygulamaları yaygınlaştırmak amacıyla düzenlenen “2019 Yılı Engelsiz Üniversite Ödülleri”nde, çeşitli kategorilerde ödül ve adaylıklar aldı.

ODTÜ; Engelli öğrencilerin eğitim öğretim faaliyetlerine, ayrıca sosyal ve kültürel faaliyetlere de katılımına destek olmak, gerekli uyarlamaların, alt yapının ve donanımların sağlanması ve üniversitelerde engelsiz bir ekosistemin oluşturulmasını teşvik etmek üzere; engellilerin sorunlarının çözümü için teşvik edici çalışmalar ve projeler sağlamış yükseköğretim kurumlarına verilen “Engelsiz Üniversite Ödülleri” kapsamında,Mekanda Erişilebilirlik (Turuncu Bayrak), Eğitimde Erişilebilirlik (Yeşil Bayrak) ve Engelli Dostu Bireysel Ödüller kategorilerine başvurdu.

YDYO Temel İngilizce Bölümü Öğretim Görevlisi Claire Özel; engelli bireylere yönelik katkılarından dolayı, 50 üniversiteden 139 farklı öğrenci ve akademisyen arasından seçilen beş kişiden biri olarak, Bireysel Ödüller kategorisinde "Engelli Dostu" ödülü almaya hak kazandı.

Eğitim Fakültemiz ise; 41 üniversiteden yapılan 345 başvuru arasından seçilerek"Mekanda Erişilebilirlik" kategorisinde Turuncu Bayrak ödülüne layık görüldü.

Ayrıca, ODTÜ Ankara Kampüsümüz; "Mekanda Erişilebilirlik" kategorisinde Turuncu Bayrak adayı, Eğitim Fakültemiz ise "Eğitimde Erişilebilirlik" kategorisinde Yeşil Bayrak adayı olmaya hak kazandı.

Öğretim Görevlisi Claire Özel Hakkında

Yabancı Diller Yüksekokulu Temel İngilizce bölümündeki engelli öğrencilerin ihtiyaçlarının karşılanmasında gönüllü olarak çalışmaktadır.

Temel İngilizce Bölümündeki uygulamaların kapsayıcı eğitim ilkelerine uygun şekilde düzenlenmesinde aktif rol oynamaktadır.

YÖK Engelliler Danışma ve Koordinasyon Yönetmeliğinin yürürlüğe girmesinden önce Yükseköğrenim düzeyindeki engelsiz eğitim çalışmalarında aktif rol oynamıştır.

Engelsiz ODTÜ Koordinatörlüğü’nün kurulmasında rol oynamış, 2004-2011 yılları arasında koordinatörlük yapmıştır. Engelsiz ODTÜ Öğrenci Topluluğu’nun Akademik danışmanlığını yürütmüştür. Topluluk çalışmalarında gönüllü öğrencilerin akademik ve sosyal yaşamlarına destek olmuştur.

Ülkemiz genelinde engelli öğrenci ve Engelli Öğrenci Birim çalışanlarının bilgi paylaşımının yapıldığı çevrimiçi bir iletişim platformu (Türk üniversitelerinde engelli öğrenci danışmanlarının iletişim platformu) kurmuş ve yöneticiliğini yapmıştır.

Our University received awards and nominations in various categories at the "2019 University Accessibility Awards" organized by the Council of Higher Education to raise awareness about the accessibility of people with disabilities to higher education institutions, educational opportunities and socio-cultural activities and to promote good practices under the mottos "Accessible Accessibility" and "Accessible Education".

In order to support the participation of students with disabilities in educational activities as well as in social and cultural activities and to promote providing required adaptations, infrastructure and equipment and creating an accessible ecosystem in universities; METU applied for the categories Accessibility in Space (Orange Flag), Accessibility in Education (Green Flag) and Individual Awards for Disability Support as part of the "University Accessibility Awards" granted to higher education institutions which provide incentives and projects for the solution of the problems of the people with disabilities.

As one of the five people selected among 139 students and academicians from 50 universities for their contribution to disabled individuals, Instructor Ms. Claire Özel from Department of Basic English was awarded the individual award for "Disability Support".

The Faculty of Education was deemed worthy of the "Orange Flag" award in "Accessibility in Space" category among 345 applicants from 41 universities.

METU Ankara Campus has been selected as a candidate for the Orange Flag for "Accessibility in Space", and the Faculty of Education has been recognized as a candidate for the Green Flag for "Accessibility in Education".

About Instructor Ms.Claire Özel

She volunteers to meet the needs of disabled students in the Department of Basic English.

She plays an active role in organizing the applications in the Department of Basic English in accordance with the inclusive education principles.

She took an active role accessible education activities at the tertiary level prior to the entry into force of the Council of Higher Education Advisory and Coordination Regulation on Persons with Disabilities.

She took part in the establishment of the Disability Support Office of METU and worked as the coordinator between 2004-2011. She was the academic advisor to Student Club "METU Without Barriers". She supported the academic and social lives of volunteer students to club's activities.

She created and directed an online communication platform (communication platform of disabled students advisors in Turkish universities) where disabled students and employees of the Disabled Students Unit share information across Turkey.