Basında ODTÜ

Duyurular

ODTÜ’lü akademisyenden sudan hafif titanyumdan güçlü nano materyal üretimi / Nanomaterial lighter than water stronger than titanium


Aylin Turgut Ecevit – ODTÜ Basın Bürosu


Enerji verimliliğini artırmak amacıyla daha hafif ve sağlam malzemeler geliştirilmesi hedefine yönelik geliştirilen nanoyapılı nikel alaşım çalışması Nature Grubu’nun Scientific Reports dergisinde yayımlandı.


ODTÜ Makina Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Sezer Özerinç ile ABD ve İngiltere’den bilim insanlarının ortak çalışmasında; içi boşluklu, nano gözenekli nikel alaşımlar üretildi. Büyük gözeneklere sahip malzemeler hafiflik açısından avantajlı olsalar da sağlamlık açısından aynı avantajı sağlayamıyor. Boşluklar nano boyutta olduğunda ise sağlamlığı kaybetmeden gözenekli ve hafif malzemeler üretilebiliyor. Çalışmada bu bulgudan yola çıkarak üretilen 250 – 500 nm boyutlarında gözeneklere sahip ve toplam hacminin %75’i boşluk olan nikel malzeme ile titanyumdan daha güçlü fakat suda yüzebilecek kadar da hafif bir malzeme elde edildi.


Boşluklu yapıda olmasına rağmen sağlamlığını koruyan malzemeler üretilebileceğini gösteren bu çalışma sonucu geliştirilen nanomalzemeler; otomotiv, havacılık ve biyomedikal (implant) alanlarında daha hafif, sağlam, enerji verimli ve çevreci ürünler üretilmesinde kullanılabilecek.


Çalışma ile ilgili olarak Nature grubunda yayımlanan makaleye https://www.nature.com/articles/s41598-018-36901-3 adresinden ulaşılabilir.


Dr. Öğretim Üyesi Sezer Özerinç: https://orcid.org/0000-0002-0733-1705




by Aylin Turgut Ecevit – METU Press Office


A super-strong and lightweight new nanostructured nickel alloy has been developed in order to increase the energy efficiency in engineering applications. The work was published in Scientific Reports journal of Nature Group.


In a joint study of the Assist. Prof. Sezer Özerinç from METU Department of Mechanical Engineering and scientist from United States and UK, hollow nano porous nickel alloys were produced. Materials with large pores are advantageous in terms of lightness, but do not provide the same advantage in terms of strength. When the hollows are nano-sized, porous and lightweight materials can be produced without losing strength. In this study, a material that is light enough to float on water but stronger than titanium was obtained with nickel material with a pore size of 250 - 500 nm and with hollows covering 75% of the total volume.


Nanomaterials developed based on this study, which shows that strong materials can be produced despite pores, will be used to produce lighter, more robust, energy efficient and environmentally friendly products in automotive, aerospace and biomedicine (implant).


Please find the article published in the Nature group at https://www.nature.com/articles/s41598-018-36901-3.


Assist. Prof. Sezer Özerinç: https://orcid.org/0000-0002-0733-1705



bu haberi paylaşın:

Top