ODTÜ’ye 2. Ulusal Üniversiteler Patent Yarışması’nda İki Ödül / Two Awards to METU in the 2nd National Universities Patent Competition

ODTÜ; Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından düzenlenen, "Patentle Türkiye - 2. Ulusal Üniversiteler Patent Yarışması"nın 16 Ekim 2020 tarihinde yapılan ödül töreninde, birincilik ödülü dahil olmak üzere iki ödüle layık görüldü.

Üniversite öğrencilerinin, teknolojik gelişimin en önemli araçlarından biri olan patent konusunda farkındalıklarını artırmak, öğrencilerin patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamak amacıyla düzenlenen yarışmada; öğrencimiz Deniz Yanık, “Nörolojik duyma (işitsel işleme bozukluğu apd) bozuklukları olan 5-7 yaş arası çocuklar için işitsel terapilerini oyunlaştırarak sunan terapi cihaz seti” buluşuyla birincilik ödülü ve 30 bin TL nakit ödül almaya layık görüldü. Öğrencimiz Deniz Öztürk ise “Son germeli ve görünmeyen, indüksiyonla sağlanan bağlantı sistemi” buluşu ile beş bin TL nakit ödül almaya hak kazandı. Öğrencilerimiz ödüllerini, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök’ten aldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, törende yaptığı konuşmada; Patentle Türkiye Yarışması kapsamında, 98 üniversiteden 584 patent başvurusu alındığını ifade ederek, başvuruların temelde elektrik-elektronik, makine, otomotiv, biyomedikal, kimya ve inşaat alanlarında olduğunu ve tamamının Türkiye'nin "Patent Sicili"ne girdiğini belirtti. Desteklerle her zaman gençlerin yanında olmaya devam edeceklerini belirten Bakan Varank, buluşların TEKNOFEST bünyesinde gerçekleştirilen Uluslararası Buluş Fuarı'nda sergileneceğini ve gençlerin yabancı yatırımcılarla buluşmaları için fuarlara katılım desteği vereceklerini dile getirdi.

Törende söz alan TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. Habip Asan üniversitelere yönelik 10 yıldır etkin çalışma yürüttüklerini, bunlardan birinin de Türkiye Üniversitelerinde Sınai Mülkiyet Bilgisinin Yaygınlaştırılması Projesi olduğunu dile getirerek, “Bugün ödül törenini gerçekleştirdiğimiz etkinlik de bununla ilgili. Bu etkinlik için nitelikli bir çalışma yapılarak finale kalan ve dereceye giren patentleri belirledik. Bunlar belirlenirken jürimiz 4 temel unsuru dikkate aldı. Bunlar, buluş, ticarileşme, ekonomik fayda ve toplumsal fayda potansiyeli olarak değerlendirildi. Ödül alan öğrencilerimizi bundan sonra da yalnız bırakmayacağız. Bu patentlerin ticarileşmesi için her türlü bilgi, katkı ve danışmanlığı yapmaya hazırız. Bu konuyla ilgili kendileriyle temasımız devam edecek.” dedi.

METU was awarded two awards, including first prize, in “Patenting Turkey - 2nd National Universities Patent Competition” organized by the Turkish Patent and Trademark Office (TÜRKPATENT), at the ceremony on October 16, 2020. The competition is organized to increase university students’ awareness of patents as one of the most critical technological development tools and enable students to gain knowledge and experience in patent research and patent application.

Our student Deniz Yanık has won the first prize and a cash prize of 30 thousand TLs with the invention of “The therapy device set that offers auditory therapies for children between the ages of 5 and 7 with neurological hearing (auditory processing disorder-APD) disorders. Our student Deniz Öztürk was also entitled to receive a cash award of five thousand TLs with the invention of “End-stretch and invisible connection system provided by induction”. Both of our students have received their awards from Minister of Industry and Technology Mustafa Varank and our Rector Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök.

Industry and Technology Minister Mustafa Varank stated in his speech at the ceremony of “Patenting in Turkey Competition” that 584 patent applications from 98 universities are received, and the applications were mostly on electrical and electronics, machinery, automotive, biomedical, chemistry, and construction, all of which are registered under the Patent Records of Turkey. The minister also pointed out that they will always support young people and exhibit the inventions at the International Invention Fair held within TEKNOFEST. Mustafa Varank also said that they would support the young people’s participation in fairs to meet foreign investors.

TÜRKPATENT President Prof. Dr. Habip Asan stated at the ceremony that they have been working effectively for universities for ten years, and one of the activities they carried out is the Intellectual Property Knowledge Dissemination Project in Turkey’s Universities. He said, “The award ceremony taking place today is about this. We made a qualified study and determined the patents that made it to the finals and ranked for this event. While determining them, our jury considered four basic elements: invention, commercialization, economic benefit, and social benefit potential. We will not leave our award-winning students alone in the future. We are ready to provide all kinds of information, contribution, and consultancy to commercialize these patents. We’ll be in touch on these issues.”