ODTÜ, Atıkmatik uygulaması ile geri dönüşümü eğlenceli hale getiriyor / METU’s recycling application makes recycling fun

Orta Doğu Teknik Üniversitesi, kampüs içinde başlattığı Atıkmatik uygulaması ile; geri dönüşümü hem çekici hem de eğlenceli hale getiriyor. İlk etapta Hazırlık Binası, ODTÜDEN Mağazası önü ve yurtlar bölgesine yerleştirilen ve plastik, metal, cam atıkların geri dönüşümünü sağlamaya yönelik Atıkmatik cihazlarının sayısının artırılması hedefleniyor.

Atıkmatik cihazlarına atılan atıkların puana çevrilerek ODTÜDEN mağazasından hediyeler kazanılmasını sağlayan uygulama; Google Play Store ve App Store’dan MaxiLoyal uygulamasının indirilmesini ve “metu” uzantılı mail adresiyle kayıt olunmasını gerektiriyor. Cam, metal ve plastik atıklar otomata atıldıktan sonra otomat ekranında beliren karekodun uygulamanın “okut&kazan” kısmında kullanılmasıyla puan yüklemesi yapılabilecek. Her bir parça atık için; plastikler üç puan, metal olanlar iki puan, cam atıklar ise bir puan değerinde olacak.

Uygulamanın dışında; Atıkmatik otomatlarında pil geri dönüşümü de yapılabilecek.

Middle East Technical University, with the recycling application initiated within the campus, makes recycling both attractive and fun. It’s aimed to increase the number of recycling booths that are initially placed in front of the Department of Basic English, ODTÜDEN Store, and dormitories area to recycle plastic, metal and glass waste.

The application requires downloading the MaxiLoyal app from the Google Play Store and the App Store and registering with the “metu” e-mail address, and provides gifts from ODTÜDEN store by turning the wastes that are thrown to recycling machines into points. After the glass, metal, and plastic wastes are thrown to the booth, points can be loaded on the application’s “scan&earn” part by using the QR code that appears on the screen. Plastic wastes worth three points, metal wastes worth two points, and glass wastes worth one point for each piece.

Apart from the application, battery recycling is also possible in recycling booths.